Ingrediënten
voor de bouillon
- Een biologische kip (1,5 – 2kg)
- 4 kruidnagels
- 3 steranijs
- 3 uien (rood en/of wit) geschild
- 3 wortels in plakjes
- 6 tenen knoflook, licht geplet met een mes
- 5 cm gember, geschild en licht geplet
- 10 hele peperkorrels
- 2 tl zout
- 4 liter water
voor in de soep
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 1-2 el verse gember, fijngehakt
- 2 chilipepers, ontpit en in plakjes
- 4 lente uitjes in plakjes
- 200 gram shiitake, in plakjes
- 250 gram paksoi, grof gesneden
voor 6 - 8 porties
Bouillon d’Amour
- Spoel de kip en leg hem in een grote pan.
- was de groenten en snij deze grof.
- Druk de kruidnagels in een ui, snijd de overige uien in vieren.
- Doe de uien, wortels, knoflook, gember, steranijs, peperkorrels, zout en water in de pan. Doe een deksel op de pan en breng aan de kook. Zet vervolgens het vuur laag en laat ongeveer 1 uur pruttelen. Schep zo nu en dan het schuim van de bouillon met een schuimspaan of lepel
- Verwijder de kip en laat deze afkoelen. Kook de bouillon nog een uur tot ongeveer 3 liter in.
- Haal het vel van de kip en snijd het vlees in kleine stukjes. Laat de bouillon afkoelen en zet hem een half uurtje in de koelkast
- Schep het gestolde vet van de bouillon en filter de bouillon door een zeef of doek, gooi de uitgekookte groenten weg, hun smaak zit in de bouillon.
- Schil de gember en snij in hele kleine blokjes. Verwijder de zaadjes en zaadlijsten van de chilipeper en snij het vruchtvlees fijn.
- Snij de lente-ui in flinterdunne ringetjes en de paksoi in reepjes.
- Snij eventuele grote exemplaren shiitake in stukken en bak ze goudbruin in arachideolie. Laat uitlekken op keukenpapier.
- Breng de bouillon aan de kook en voeg de knoflook, gember, lente uien, chilipepers, shiitake en paksoi toe.
- Voeg het kippenvlees toe en laat nog 5 minuten pruttelen. Voeg zout en peper toe naar smaak.
Deze soep is gebaseerd op een oud Chinees recept. Volgens de Chinese geneeskunde kan je bij verkoudheid of griep het beste zoveel mogelijk vloeistoffen tot je nemen. Op die manier geef je je spijsverteringssysteem de nodige rust. Daarnaast rehydrateren vloeistoffen de slijmvliezen, wat voor virussen een ongunstig milieu schept. Ook bevat kippenbouillon aminozuren die vastzittend slijm verdunnen en de ademhaling vergemakkelijken. Deze soep bevat ook nog eens allerlei ingrediënten met een geneeskrachtige en ontstekingsremmende werking, zoals de antibacteriële stof Allicine in knoflook, vitamine C in chilipepers, lente ui en paksoi, een antivirale stof in shiitake, en gember is perfect voor een goede spijsvertering. Deze soep is niet alleen goed voor je, hij is ook heerlijk; verwarmend door de chili, vol bijzondere smaaksensaties door de gember, kruidnagels en steranijs, de paksoi, kip en shiitake zorgen voor een voldaan gevoel..
