Ingrediënten
- 360 g spliterwten
- 2½ ltr water
- 1 grote knolselderij
- 8 uien
- 4 winterwortelen (middelmatige grootte)
- ½ kg broccoli
- 3 grote preien
- 2 kruidenbuiltjes
- 6 bouillonblokjes
- 300 g gekookte of gerookte achterham (in blokjes gesneden) of ander mager vlees
- Worcestershire sauce of/en azijn
- zout (evt. extra bouillonblok) en peper tijm en/of selderijgroen
voor 6 personen
Erwtensoep
- breng de erwten met het water aan de kook
- maak de groenten schoon en snij ze klein (bewaar een deel van de knolselderij, 2 uien en de preien)
- voeg de overige groenten toe, de kruidenbuideltjes en de bouillonblokken en kook die met de erwten in ruim 1 uur gaar
- verwijder de kruidenbuideltjes
- pureer de soep met een staafmixer of schep met een schuimspaan de vaste bestanddelen uit de soep en pureer deze met een staafmixer of m.b.v. een keukenmachine
- voeg de hamblokjes of/en ander vlees toe
- snij de resterende groenten in gepaste grootte en kook ze in de soep bijtgaar
- maak op smaak af met Worcestershire sauce, zout en peper, tijm en selderijgroen.
